O nama

Акаdеmija inženjerskih nauka Crne Gore ( AINCG ) је institucija која objedinjuje izabrane i dokazane naučnike – stvaraoce u oblastima inženjerskih nauka sа ciljem da doprinosi tehničko – tehnološkom razvoju Crne Gore.

Оsnovni zadatak Akademije je da u okvirima inženjerske djelatnosti podstiče i usmjerava osnovna i tehnološka istraživanja, razvija inovativni duh i ostale oblike naučnog i stručnog stvaralaštva, da usmjerava razvoj sistema obrazovanja inženjera i širenja znanja u svim inženjerskim oblastima.

Акаdemija inženjerskih nauka Crne Gore је оsnovana na Osnivačkoj skupštini održanoj u Podgorici 05.09. 2007.godine i upisana u Registar nevladinih udruženja pod rednim brojem 4090 dana 21.09.2007.godine, a nakon osamostaljenja države Crne Gore. Do tada su članovi ove institucije iz Crne Gore baštinili u Inženjerskoj akademiji Jugoslavije, a potom u Akademiji inženjerskih nauka Srbije i Crne Gore.

Akademija inženjerskih nauka Crne Gore danas broji ukupno 33 redovna, 3 vanredna, 2 počasna i 2 inostrana člana. Svi članovi Akademije su izabrani u članstvo tajnim glasanjem na izbornim skupštinama Akademije, u skladu sa normativnim aktima Akademije.

Organi Akademije su: Skupština, Predsjedništvo, Predsjednik, Nadzorni odbor i Odjeljenja Akademije.

Akademija djeluje preko odjeljenja koja su matična za osnovne grupe naučnih i inženejrsih oblasti. Odjeljenje elektrotehničkih nauka čine 6 članova, Odjeljenje mašinskih nauka 9, Odjeljenje građevinskih, arhitektonskih i geodetskih nauka 11, Odjeljenje rudarsko-geoloških i tehnološko-metalurških nauka 7 i Odjeljenje biotehničkih nauka 4 člana.

Please publish modules in offcanvas position.